Consumatorul de onoruri

Consumatorul de onoruri

“Consumatorul de onoruri” de Andrei Strâmbeanu

“Consumatorul de onoruri” este o piesă care demască drama intelectualilor care toată viaţa s-au afla în slujba partidului şi a regimului comunist, sacrificându-şi astfel adevărata vocaţie şi mutilându-şi destinul lor şi al celor care îi înconjurau de dragul unor „tinichele”, onoruri care nu mai au în prezent nicio valoare.

Scriitorul Marian Berdaga, eroul principal din piesa lui Andrei Strâmbeanu, a scris contracronometru sute de cărţi care proslăveau Partidul Comunist, pentru a intra în graţiile acestuia. Osteneala i-a fost răsplătită cu nenumărate favoruri şi onoruri din partea regimului pe care îl slujea. Mai mult, pentru a-şi da importanţă, Berdaga ajunsese chiar să-şi născocească adversari, scriind din numele lor denunţuri la securitate. Nu mai existau distincţii şi medalii pe care să nu le fi primit, mai mult, pentru el personal au fost inventate diplome şi menţiuni speciale.

Prototipul lui Marian Berdaga este cel mai întâlnit în societatea noastră, scriitorul care mai speră că încă nu au secat toate onorurile şi într-o bună zi partidul o să-şi amintească de el şi o să-l răsplătească. Între timp, în aşteptarea unei presupuse glorificări, el îşi continuă voluntar meseria de dezinformator…

 

Echipa de creație:

 

Regie – Stela Focșa

Scenografie – Adrian Suruceanu

Costume – Stela Verebceanu

Muzică – Yuri Aleabov (Rusia)

 

Distribuție:

 

Marian Berdaga – Veaceslav Mereuță

Chelnerița – Viorica Severin

Natașa – Inga Petica

Dorina – Natalia Iacovlev, Svetlana Parfeni

Maria – Vitalia Grigoriu

 

Premiera – 11  mai 2012