Mascarada

You are here:
Mascarada

”Mascarada” de M. Iu. Lermontov

Spectacolul montat după piesa cu acelaşi nume scrisă de Mihail Iurevici Lermontov, este despre dragoste şi credinţă, despre gelozie şi lipsă de încredere.

În „Mascarada” Lermontov demască cu un curaj şi o asprime fără precedent aristocraţia – floarea Peterburgului – trişorii şi cei care îşi făureau renumele şi averea la masa de joc, aventurierii fără scrupule, carieriştii şi intriganţii plini de venin. Lermontov prezintă elita arogantă într-un tripou, la un bal mascat, apoi din nou la jocul de cărţi unde, cade spoiala convenţiilor mondene şi patimile cele mai josnice rămân fără masca.

Arbenin – eroul piesei – este legat de această lume prin naştere şi prin educaţia sa. Inteligent şi talentat, spirit neconformist, înzestrat cu o puternică voinţă, el năzuieşte să devină independent şi să-şi obţină libertatea.

Şansa lui este Nina, de care se îndrăgosteşte şi care este şansa lui de a-şi căpăta viaţa la care visează. Dar fiind obişnuit cu o societate în care minciuna făcea regula, îndoindu-se de sine însăşi, el ajunge să se îndoiască de dragostea Ninei. Încercând să-şi apere onoarea în ochii unei societăţi pe care el însuşi o considera necinstită, Arbenin devine inevitabil un răufăcător şi un asasin. Trecând el însuşi prin suferinţe groaznice, Arbenin îi face să sufere şi pe cei care îl înconjoară. Astfel, ca s-o pedepsească pe Nina, pe care o bănuia de infidelitate, Arbenin o otrăveşte. Când Nina este în agonia morţii, Arbenin află că s-a înşelat, dar n-o mai poate întoarce.

Premiera spectacolului – 25 martie 2002.

Echipa de creatie

Regie – Boris Focșa

Traducere – Alexandru Philippide

Costume – Stela Verebceanu

Muzică – Iurie Aleabov (Moscova)

Coregrafie – Victoria Bucun

DISTRIBUŢIE:

Arbenin – Veaceslav Mereuță

Nina    –  Stela Focșa

Prințul Zvezdici –  Vladimir Isac

Baroana Ştral – Iulia Bordeianu, Vitalia Grigoriu

Kazarin –  Ruslan Croitoru

Adam Şprih – Avelin Tabarcea

Necunoscutul – Sergiu Plângău, Iulian Ursu